Opublikowany przez: Joanna P. Redakcja 2018-03-27 10:39:51
Autor zdjęcia/źródło: zdj. Pinterest
Pisanki to powszechnie przyjęte określenie na zdobione jajka, które przygotowujemy na Wielkanoc. Nazwa wzięła się od techniki ozdabiania jaj za pomocą "pisania" czyli rysowania wzorów na skorupce jaj rozgrzanym woskiem, a następnie zanurzania ozdobionych jajek w naturalnych barwnikach.
Do farbowania jajek naturalnymi barwnikami można używać wielu produktów spożywczych, w zależności od koloru, który chcemy uzyskać. Aby uzyskać pożądany kolor jajka należy pamiętać, że najlepiej jest farbować jajka białe lub jasne, ugotować je w wywarze z wybranym dodatkiem barwiącym i pozostawić w kolorowym płynie na kilka godzin lub na noc. Po ufarbowaniu można zostawić kolorowe jaja tzw. "kraszanki" lub zrobić z nich "drapanki" czyli wydrapać ostrym narzędziem jakiś wzór. Najbardziej popularnymi naturalnymi barwnikami są:
kolory rude i brązowe - łupiny z cebuli
kolor zielony - liście pokrzywy, barwinka
kolor różowy - sok z buraka
kolor niebieski - czerwona kapusta, płatki bławatka (kwiatu) i owoce tarniny
kolor fioletowy - płatki ciemnej malwy (kwiatu)
kolor żółty i pomarańczowy - marchewka i dynia
kolor czarny - łupiny orzech włoskiego, kora dębu i szyszki olchy
Znane są również inne techniki ozdabiania jaj: "oklejanki" czyli jajka oklejone nićmi, kolorowym papierem, listkami lub tkaninami; "nalepianki" czyli jajka ozdobione wycinankami z papieru oraz pisanki ażurowe, które uzyskuje się wywiercając w wydmuszkach otworki tworzące wzór.
Zobaczcie, jakie jeszcze pisanki można stworzyć całkiem prostymi metodami. Niektóre z nich to prawdziwe dzieła sztuki. Czasami wystarczy odpowiedni dobór barwników i techniki farbowania, innym razem warto jajka pomalować choćby kredkami woskowymi, okleić lub obsypać kolorowymi drobinkami. Jedyną granicą jest Wasza wyobraźnia.
zdj. Pinterest
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.